Инсталација на OpenVPN

Најпрво преземета ја и инсталирајте ја апликацијата OpenVPN која е достапна на следниот линк: Преземи OpenVPN апликација. Потоа, преземете го клучот кој ви е испратен по меил. 1) отпакувајте ја (unzip/unrar) содржината од фајлот во атачмент на работната површина – Desktop 2) копирајте ги четирите фајлови кои се отпакуваа (десен клик > Copy) 3) отворете My Computer (или This […]

Read More

Приемници/калкулации – домашен прием

Во случај кога применицата е и калкулација внесувањето и пресметувањето на трошоците може да се прави на два начини: I. Раздвојување на трошоци Нето износ од влезен документ и ДДВ% од влезен документ. Овој начин е корисен при контрола на износите поготово кога во документот има два  ДДВ% Во двата случаеви во насловот на документот […]

Read More

Креирање на csv фајл од excel

За увоз на податоци од excel фајл во сотверот на инфопројект потребно е претходно фајлот да се конвертира (сними) како csv фајл. Може да го користите овој спремен празен csv фајл кој ги содржи потребните полиња кои треба да бидат пополнети во него – за да може веднаш да го увезете. ПРЕЗЕМИ ПРАЗЕН CSV FILE […]

Read More

Одредете дали имате 32 или 64-битна верзија на Windows 7/8/8.1

Windows 7 1. Клик на стартното мени, изберете Control Panel 2. Во Control Panel, кликнете на System and Security 3. Во System and Security, кликнете на System 4. Во прозорецот кој ќе се отвори, побарајте го текстот System Type и видете дали имате 32 или 64-bit Windows Operating System. Windows 8 1. Десен клик во […]

Read More

Инсталација на OpenVPN клучеви за Бизнис Херој

Чекори на инсталација 1. Појдете на страницата http://biznisheroj.mk. Во паѓачкото мени, изберете „Софтвер за спојување на серверот“. 2. Во десната колона на страницата (означена со бр.1 на сликата), има две копчиња. Преземете ја соодветната верзија, за вашиот тип на систем. За да одредите кој тип (32 или 64-bit) на систем го имате, погледнете ја оваа […]

Read More

Бришење на привремено зачувани информации (cache) во Google Chrome

Повикување на Settings Се клика на иконката „три точки“ во горниот десен агол на Chrome. Од менито кое ќе се спушти, се избира „More tools“ и потоа од следното странично мени се избира „Clear browsing data…“ – како што е обележано на сликата подолу. Отворање на Clear browsing data… Со кликање на „Clear browsing data…“, […]

Read More

Компаниско лого за печатење на документи

Овде ќе објасниме како се поставува вашето лого за да се печати на документите. Повикување Повикајте го менито „Шифрирање“. Во него, кликнете на изборот „Компанија“. Вчитување Во табот „Лого“, вчитајте ги потребните логоа. Следете ги упатствата за препорачана големина (во пиксели). Датотеките со логоата треба да бидат во формат PNG (препорачано) или JPG. После секое […]

Read More

Промена на лични податоци во системот

На основниот екран, веднаш после најава, се кликнува на изборот „Алати“, во горниот десен агол на екранот. Во панелот кој ќе се отвори, се избира „Мои податоци“. Во формата „Мои податоци“ се внесуваат личните податоци (бр.1). Задолжителните полиња се обележани со ѕвездичка во црвена боја. На крај, кликнете на „Сними“ (бр.2) за да се зачуваат […]

Read More

Извоз и увоз на шеми за прекнижување во сметководство

Наслов на шема за прекнижување Поле Опис sifra Шифра на слогот (секогаш 0) fin_tip_bilans_id Шифра на тип на биланс (default = 1) (секогаш 1) firma_id Шифра на фирмата-клиент. Нула ако е општо за сите клиенти (секогаш 0) godina Фискална година 4 места fin_nalog_tip_id Шифра на тип на налог (0 ако не се проверува тип на […]

Read More